Ir. Sonja Vlaar MSc.

Mijn doel: mensen en team ondersteunen hoe ze in gesprekken meer verbinding, vertrouwen en een betere samenwerking voor elkaar kunnen krijgen.

Kort en bondig:
  • bevlogen

  • onbetreden paden

  • passie voor reflectie

  • het moet kloppen

  • zorgzaam


Klanten vetellen over mij:

“Op een vriendelijke manier, maar niet vrijblijvend, motiveert zij en weet ze conflicten om te buigen, stimuleert ze het nemen van verantwoordelijkheid, ontwikkelen van leiderschap en het maken van keuzes. Afspraken met haar zijn concreet, praktisch en transparant in de uitgangspunten en in de afronding. Sonja werkt vlot en resultaatgericht, is nuchter, empathisch en intelligent”.

Leven & Loopbaan

Na mijn studie ★ Ir. Humane Voeding (Wageningen Universiteit en Onderzoek) ging ik naar Afrika, Mozambique. Daar werkte ik 5 jaar als voedingskundige en trainer in de gezondheidszorg en het TVET-onderwijs voor para-medici. Mozambique was (en is nog steeds) een arm ontwikkelingsland. Er was veel geld nodig om iets voor elkaar te krijgen. Dus ging ik financiering zoeken voor allerlei projecten en ontwikkelde me als projectleider.

Het “wij’ van de Afrikaanse cultuur (Ubuntu: “ik ben omdat wij bestaan”) heeft veel invloed gehad op mijn vorming als mens, professional en ondernemer. In Mozambique is mijn oudste zoon geboren en ik heb geleerd hoe de Afrikaanse cultuur omgaat met hun kinderen. Toen ik zwanger was van mijn tweede zoon was het land in oorlog en het werd te gevaarlijk om er nog langer te blijven. Daarna werkte ik vijf jaar in Den Haag als projectmedewerker bij NOVIB .

Het bloed kruipt waar het gaan wil. Ik wilde meer met mensen werken (dan met projecten op papier). In de periode 1990-2004 werkte ik als gedragstrainer en management-consultant voor drie verschillende management adviesbureaus Voor SAWA en MDF reisde ik in het kader van de internationale samenwerking naar Latijns- en Midden -Amerika voor projecten in Brazilië, Chili, Peru, Nicaragua, Costa Rica en Guatemala. In Azië bezocht ik projecten in India, Bhutan, en Cambodja. Het liefst was ik in Afrika : Angola, Mozambique, Kenia, Zimbabwe, Guiné Bissau, Kaap Verdië, Tanzania, Zuid Afrika. Het reizen verruimde mijn blik, naar buiten en naar binnen. Het bleken reizen zonder einde, omdat de mensen en de culturen die ik daar heb leren kennen mij – als mens – hebben veranderd. Omdat het reizen niet langer was te combineren met de zorg voor mijn kinderen verlegde ik de focus naar werk i Nederland. In de 5 jaar bij Schouten & Nelissen bij de unit Human Capital Development leerde ik over het ontwikkelen van talent, loopbaanbegeleiding en leiderschap. Ik gaf er skills-trainingen: adviesvaardigheden, coachingsvaardigheden en verdiepte me in talent-management.

Levenslessen brengen me steeds weer op nieuwe paden. Het meest leer ik toch van de gezamenlijke reflectie in gesprekken, als er een gevoel van verbinding ontstaat en er diepgang ontstaat in het gesprek. Ik volgde part-time tweejarige studies zoals ★ Supervisie-kunde aan de HAN Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen. Een supervisor ondersteunt mensen en teams bij verandering van gedrag en transformatie naar een dieper niveau van verbinding tussen denken, voelen en handelen. Daarna haakte ik aan bij internationale specialisaties voor coaching en supervisie en leerde concepten en methodieken voor reflectie, gedragsverandering en interactie. Ik ben gecertificeerde in: ★ ORSCC : Organisatie & Relatie Systeem Coaching ★ C-IQ: Conversational Intelligence® ★ Focusing® practitioner CNZP: NeuroZone® Practitioner – Ontwikkelen & Bevorderen van High Performance en ★ NCEP: Narrative Coach Enhanced Practitioner. Voor mijn klanten ben ik een reisgezel, klankbord, co-visor, denk-partner en versneller van transformatie.

Ik blijf steeds leren. Met de inzichten van al deze studies en levenservaring blijf ik werken aan de verbinding in gesprekken zodat we met zijn allen een betere en veilige wereld creëeren. Gesprekken met Impact is de focus van mijn bedrijf Attune en tevens het motto van mijn leven.

Attune

Op 23 juni 2004 heb ik mijn bedrijf Attune opgericht. Ik ruilde mijn baan als professional / manager bij Schouten & Nelissen in voor het zelfstandig ondernemerschap. In de eerste jaren van het bedrijf lag het accent op de begeleiding bij reïntegratie en outplacement. Onder de cliëntenvan Attune waren veel hoogbegaafde en hoogsensitieve mensen die de gesprekken over de afstemming tussen denken en voelen heel levendig maakten. Attune groeide gestaag. Met 5 medewerkers in het Attune-team werden we een BV en we behaalden het Blik op Werk Keurmerk ( een soort van ISO keurmerk voor de bedrijfsvoering).

In 2010, het begin van de economische crisis in Europa , stortte de markt voor reïntegratie en outplacement in. Ik moest fijne collega’s ontslaan en heb mezelf ontslagen van de rol van werkgever. Een pijnlijk en leerzaam proces. Vanaf die tijd is Attune weer een eenmanszaak van Sonja Vlaar. Ik werk samen met andere zelfstandige professionals, onder de vlag van een samenwerkingsverband, zoals bijvoorbeeld het European C-IQ Collectief,

Anno 2020 is Attune 16 jaar oud. Onder externe druk (zoals in 2010 met de economische crisis en in 2020 als gevolg van COVID-19 ) maar vooral omdat ik het zelf wilde heb ik mijn niche en verdienmodel enkele keren bijgesteld. Ik ben van nature op zoek naar de best passende rol (en bijbehorende verantwoordelijkheden) in de samenwerking met partners en opdrachtgevers. Ik vind dat niet altijd gemakkelijk, niet voor mezelf en niet voor anderen, maar voor mij moet het wel “kloppen”. En als het niet klopt kom ik weer in beweging . “Gesprekken met Impact” met klanten gaan ook vaak over dit soort persoonlijke keuzes. Alle transformatie begint immers bij onszelf, als we weten wat ons beweegt en waarom we de dingen doen die we doen.

Ik werk online in Boxtel achter mijn beeldscherm. Klanten en relaties van Attune ontvang ik graag op De Zaak in Vught of ik ga naar de klantlocatie.

Mijn inspiratie haal ik uit de contacten met gelijkgestemden internationale communities voor professionals zoals World Business Executive Coaches (WBECS), het C-IQ European Collective, en het Global Supervisors’Network GSN).

Professionele Certificeringen:
  • Focusing Professional / Emotionele Intelligentie – The Focusing Institute

  • Supervisor/coach/intervisor – HAN Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen / LVSC

  • Loopbaan Professional – NOLOC

  • Ir. Voeding- en Gezondheidskundige – Universiteit Wageningen.

  • Enhanced Professional Narrative Coaching

Meer informatie op mijn LinkedIn profiel:

Opdrachtgevers

Meer informatie

Referenties

Meer informatie